Categories
Инвестиции Търгуване с Акции

Да Купуваме или да Чакаме?

Да купуваме ли акции или да чакаме?

Да купуваме ли акции

Този въпрос е винаги на дневен ред и за съжаление, освен ако нямате ясновидски способности, много трудно бихте могли да получите отговор на него.

Уорън Бъфет има една фраза, която няма да цитирам дословно, но есенцията от нея беше, че да чакате удобен момент за инвестиране на фондовата борса е, като да отлагате секса за старини. С две думи казано, няма много логика.

Естествено винаги ще има кризи, които ни предлагат по-добра моментна възвращаемост, но това със сигурност не трябва да бъде единствената причина поради, която инвестираме и купуваме акции.

Както видяхме, последната криза се отрази различно на компаниите в зависимост от сектора и основната им дейност, мисля че няма смисъл да изброяваме засегнатите индустрии, но водещите сред тях със сигурност може да кажем, че са в туристическият сектор, полетите и т.н.

Но пък от друга страна имаме и компании с огромен ръст, именно заради кризата, основно в телекомуникационният сектор, доставчици, онлайн магазини и уроци и т.н.

Цената на дадена акция към момента на закупуването няма голямо значение, а по-скоро потенциала на бизнеса, също така цената на акцията обикновено не е много показателна за това, колко успешен е даден бизнес. А напротив, в повечето случаи дори добре представящи се компании за последното тримесечие може да имат спад в цената на акция, като например Китайските компании, които търпят тежки регулации от държавата, заради вируса.

За това в дългосрочен план винаги стратегията dollar cost averaging е най-добрият вариант и дори да закупувате в пика на цената на дадена акция, Вие отново бихте били на печалба в дългосрочен план. Естествено компаниите в които инвестирате, трябва да бъдат надеждни и да имат дълго бъдеще на фондовата борса.

Тази статия не дава инвестиционни съвети и ако смятате да инвестирате, но не разбирате много,  най-добре е да се обърнете към специалисти в таз област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *